Nové centrum stojí v areálu školy. Nebude ale sloužit jen jejím studentů, ale i dalším 19 odborným školám v kraji. Díky moderním technologiím mohou studenti nasimulovat například řadu variant spojených s vytápěním a hospodárným využitím pitné a užitkové vody.

"Aby nám doma sanitární technika správně fungovala, neznamená to namontovat jen přítok a odtok k umyvadlu či vaně, ale správně ukotvit jednotlivé prvky ve zdi, precizní zednickou, instalatérskou a obkladačskou práci. Každý řemeslník potřebuje znát návaznosti své práce na další profese, a to se těžko vysvětluje od katedry," uvedl Jiří Košťál z bosonožské školy.

Centrum se podle něj neomezuje na úzký pohled jednotlivých specializací, ale pomáhá propojit mezi sebou znalosti a dovednosti jednotlivých stavebních oborů v rámci praktického výcviku. V objektu jsou na jednom místě nainstalovány a propojeny systémy vytápění, spalinové cesty, rozvody plynu, vody, elektrické energie a řídicí systémy pro měření a regulaci i s využitím technologií obnovitelných zdrojů.

Studenti mají k dispozici cvičné panely se vzorově zapojenými, zazděnými a obloženými vanami a toaletami včetně plynových zařízení. Panely jsou variabilní a je možné měnit sestavy tak, aby se situace maximálně přiblížila realitě na stavbách. Součástí centra je i specializovaná učebna s dřevoobráběcím strojem a přednášková aula pro 50 posluchačů.

Centrum bude sloužit nejen žákům středních školy, ale počítá i s bloky pro studenty architektury a stavebních oborů vysokých škol. K dispozici bude i profesním spolkům a cechům pro další vzdělávání nebo hasičským sborům k nácviku krizových situací.

Škola v Bosonohách má přes 600 studentů a podle jejího ředitele Josefa Hypra nemají problém s uplatněním na trhu práce. "Technické odborné a řemeslné profese jsou čím dál více poptávány," uvedl Hypr. Práci si podle něj nenajdou jen ti, kteří se poctivě živit nechtějí. Také podle ředitelky Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Evy Svobodové se situace začíná měnit. "Rodiče a žáci otáčejí, stoupá zájem o technické obory a řemesla," uvedla.

vrn ktp