V domech jsou byty jednopokojové, dvoupokojové, ale i větší. Například u trojbloku na Merhautově ulici vyjde podle schválené ceny byt 2+1 podle velikosti zhruba na 900.000 až 1,2 milionu korun. Za starých podmínek občané počítali s cenou od 600.000 do 800.000 korun. Bývalé vedení radnice nabídlo trojblok na Merhautově ulici s 54 byty za 30 milionů, současná cena je skoro 60 milionů. Cena obvyklá bez slevy, kterou město původně chtělo, je asi 80 milionů. I přes poskytnutou pětadvacetiprocentní slevu a čtyřprocentní snížení kvůli dani se lidem byty prodraží oproti slibům předešlé koalice o stovky tisíc korun.

V současnosti má ze zákona platit daň z převodu nemovitosti město jako prodávající, avšak kvůli plánované legislativní změně by měli od července platit tuto daň kupující. Podle Ivany Okurkové z Bytového družstva Merhautova by to byla pro lidi velká zátěž. Proto dnes požádali zastupitele, aby se cena snížila o čtyřprocentní výši daně, kterou pak uhradí lidé. Zastupitelé je vyslyšeli, ačkoliv vedení města nechtělo původně o dalších slevách slyšet. "Jsme rádi, že to bylo odsouhlaseno. Ušetří se tím mnoho času nám občanům i městu. Vysvětlilo se, že nechceme další slevu a že na tom město nebude škodné, ale šlo jen o to vyřešit případnou legislativní změnu," uvedla Okurková. Podle ní se teď budou jednotlivá bytová družstva muset vyjádřit, zda nabídku města berou a byty koupí, či nikoliv.

Město pozastavilo privatizaci u 25 bytových domů podle starých podmínek na konci roku 2014, protože je považovalo za nevýhodné pro město, které by se nezachovalo jako řádný hospodář. Byty totiž byly k dostání někdy pouze za třetinu ceny obvyklé, za kterou chce město další byty prodávat.

Lidem se to ale nelíbilo, protože by se tím cena výrazně navýšila a někteří by na ni nedosáhli. Město si nechalo udělat posudek na cenu obvyklou, bytová družstva učinila totéž, přičemž se částky rozcházely. Vleklé spory vyřešil třetí revizní posudek, u kterého se obě strany dohodly, že budou cenu akceptovat, ať bude jakákoliv. Město navíc jako ústupek slíbilo slevu 25 procent, která sice cenu bytů oproti ceně obvyklé snížila, avšak nadále zůstává vyšší oproti starým podmínkám.

Z celkových 25 bytových domů, u kterých se privatizace pozastavila, schválilo město prodej už dvacítky z nich. Zbývá tak dořešit posledních pět bytových domů.