Desítky šanonů, které v oficiálním spisu neexistují, přesto se přesouvají mezi policií a soudem jako oficiální spisový materiál a před zahájením soudu jsou náhle odstraněny. Takové je podle íránského obchodníka s českým občanstvím Shahrama Abdullaha Zadeha, temné pozadí jeho trestního stíhání. Pokud se tato skandální obvinění potvrdí, mohou otřást špičkami celé české justice!

Zadeh je v Česku podezřelý z rozsáhlých karuselových podvodů a daňových úniků při obchodech s palivy se škodou 2,5 miliardy korun a hrozí mu až 13 let vězení. Na svobodu se dostal díky nejvyšší kauci v historii české justice a soudní proces s ním začíná v úterý.

Zadeh Blesku řekl, že okolnosti jeho uvěznění a trestního stíhání jsou důkazem, že české orgány činné v trestním řízení jednají jako organizovaná zločinecká skupina.

„Snažili se mne zlomit, snažili se vykonstruovat falešné důkazy proti mně. Vazba byla prodlužována na základě tajných důkazů, které po jejich použití zmizely. Chtějí ze mne udělat obětního beránka. Ale já se nenechám zastrašit ani státním zástupcem Alešem Sosíkem ani soudcem Alešem Novotným,“ prohlásil emotivně Zadeh. Zároveň podal na státního zástupce i soudce trestní oznámení za zvlášť závažný zločin zneužití pravomoci úřední osoby.

„Soudce Novotný funguje jako pomocník obžaloby. Deset měsíců účelově a nezákonně prodlužoval moji vazbu,“ je přesvědčen Íránec. Podle něj soudce nerespektuje závazky ČR vůči Ústavnímu soudu ani Evropskému soudu pro lidská práva. Podle Zadeha se česká justice domnívala, že po složení kauce uprchne a že bude mít případ vyřešený. „To se ale přepočítali,“ řekl Íránec.

Na obranu Zadeha se včera postavil i předseda spolku Šalamoun, bývalý disident a zpravodajský důstojník John Bok. „Vím, jak se falešné důkazy obstarávaly a obstarávají. To, co ale předvedla česká justice v případě Zadeha, si nedovolila dokonce ani StB. A věřte, že s ní mám dost vlastních zkušeností,“ prohlásil Bok.

Zadeh v úterý stane před Krajským soudem v Brně spolu s dalšími 14 obviněnými. Podle spisu v letech 2012 a 2013 přivezli do ČR stovky milionů litrů paliva ze Slovinska a Německa a šidili stát na daních pomocí falešných daňových přiznání. Vše podle výsledků vyšetřování organizoval Zadeh.

Do trestné činnosti se podle policie zapojilo nejméně 65 obchodních společností. Zadeh tvrdí, že pouze půjčil známým peníze na podnikání a pak je chtěl zpět. Řekl, že o podvodech neví. Deset spoluobviněných v kauze podle svých slov nezná.

Fotogalerie
7 fotografií