Pálenky z peckovin patří v Čechách, a zejména na Moravě mezi oblíbené pití. Bohužel vliv na naše zdraví může být zhoubný. Vědci z Centra zdraví, výživy a potravin v Brně, které je součástí Státního zdravotního ústavu, zjistili, že pijáci pálenek přijímají vysoké množství karcinogenního ethylkarbamátu (ETK).

„Můžeme potvrdit, že u 50 až 60 procent pravidelných spotřebitelů slivovice a dalších alkoholických nápojů z peckového ovoce, jako jsou třešně, višně, mirabelky a meruňky, dochází k překračování bezpečných dávek ETK,“ popisuje ve studii profesor Ruprich. Vědci zkoumali 149 průměrných českých pijáků.

Ukázalo se, že 57 procent veškerého množství škodlivé látky vypili ve slivovici, 41 procent v likérech a o zbytek se postaral rum. Obsah škodlivého ETK lze v alkoholu částečně snížit vypeckováním ovoce či použitím speciálního druhu kvasinek.

Proč je ETK nebezpečný?

Vzniká při kvašení nebo jiných chemických reakcích v potravinách. V nízkém množství ho lze najít třeba i v chlebu, víně, pivu či sójové omáčce. Vysoké koncentrace pak obsahují pálenky z peckovin. Čím více voní nápoj po mandlích, tím více v něm škodliviny je. Ethylkarbamát má karcinogenní účinky, protože jeho pravidelná konzumace zvyšuje pravděpodobnost mutací a vzniku nádorů.

Fotogalerie
5 fotografií