Ebnerová se narodila roku 1830 ve Zdislavicích u Kroměříže. Pocházela ze staré šlechtické rodiny Dubských. V německy mluvících zemích je považována za nejvýznamnější autorku 19. století. Byla dokonce nominována na Nobelovu cenu. Její dílo se z velké části odehrává na Moravě, ale zatím není v úplnosti přeloženo do češtiny.

Část deníků Ebnerové dlouhodobě uchovává Moravský zemský archiv. Muzeum u příležitosti 100. výročí úmrtí autorky, která zemřela roku 1916 ve Vídni, část záznamů přeložilo do češtiny, část dokonce nechalo načíst. Audionahrávka tvoří zvukovou kulisu výstavy.

V denních záznamech spisovatelky jsou zprávy o počasí, zdravotním stavu, ale také o konfliktech s rodinou a boji za možnost umělecky pracovat. Archiv chce deníky letos navrhnout jako kulturní památku, uvedla kurátorka výstavy Eleonora Jeřábková.

Kromě deníkových záznamů muzeum v Dietrichsteinském paláci vystavilo ještě knihy Ebnerové, jejího manžela a přátel. Ve výstavní síni jsou na kouscích bílého plátna rozvěšeny autorčiny aforismy. Cílem výstavy není podle organizátorů školsky poučit návštěvníka o díle a životě spisovatelky, ale spíše proniknout do duševního světa šlechtičny a umělkyně v jedné osobě.

Skoro celý život se šlechtična sama vzdělávala, na sklonku života dostala čestný doktorát ve Vídni a dočkala se nominace na Nobelovu cenu za literaturu. Její rodný zámek ve Zdislavicích je dlouhodobě veřejnosti nepřístupný, tamní hrobka se ovšem opravuje, popsal Reissner.