Uprchlíci dvě noci nespali. První noc se loučili s příbuznými a tu další odlétali z iráckého Erbílu. Po příjezdu do Brna byli velmi unavení. Rodiny navíc přijely s malými dětmi. V Brně našli azyl v hostelu, v jehož přízemí je noční klub. Kolem hlasité hudby museli také projít, než se dostali do místností k ubytování ve čtvrtém patře. Na uvítanou dostali od hostitelů šálek horkého čaje.

Stejně jako skupinu uprchlíků u Čížova na Jihlavsku a Smilovicích u Třince čeká Iráčany i v Brně intenzivní proces seznamování s českou kulturou, společností a jazykem. Zhruba po dvou měsících se rodiny přestěhují do klasických bytů a čeká je další čtyřměsíční integrační proces. "Předpokládáme, že během této doby získají azyl. Po zhruba půl roce jim proto začneme hledat práci, za kterou se mohou přestěhovat kamkoliv v České republice. Již v tuto chvíli máme od soukromých podnikatelů a firem řadu nabídek," uvedl dnes Jan Talafant, ředitel Nadačního fondu Generace 21. Fond celý projekt s rozpočtem kolem 15 milionů korun organizuje a financuje.

Do Brna se dnes dostal i učitel Salim. Z Iráku utekli poté, co se násilí začalo stupňovat. Někteří členové jejich rodiny byli uneseni. Diskriminaci údajně čelili i mimo uprchlický tábor, a to právě proto, že jde o křesťanskou rodinu.

Ve skupině křesťanů z Iráku, která dnes přijela do Brna, jsou celkem čtyři rodiny s dětmi, jejich prarodiče a dále tři svobodné sestry ve středním věku. Přijíždějí například předák údržby elektrárny s vyšší odbornou technickou školou, technik se specializací na automobily a klimatizace, malířka a učitelka umění na střední škole, dva učitelé arabštiny, dvě úřednice nebo učitelka v mateřské škole. Celkem jde o 24 lidí.

Přemístění 37 iráckých křesťanských rodin se zhruba 150 lidmi do České republiky schválila česká vláda. Do střediska Okrouhlík u Čížova na Jihlavsku dorazily první dvě rodiny už 24. ledna, druhá skupina asi čtyř rodin přijela 5. února a další lidé dnes.

Do Prahy, odkud se pak přesunuli či přesouvají právě na Vysočinu, do Brna a do Smilovic, dnes přiletěla asi čtyřicetičlenná skupina. Většina Iráčanů putovala právě do Brna. Poslední část skupiny míří do Smilovic u Třince, kde tento týden proti příjezdu uprchlíků protestovali někteří obyvatelé obce.

Lidé, které nadační fond pro přesídlení do Česka vybral, už před odletem do Česka prošli bezpečnostními prověrkami českých tajných služeb a pohovory s českými státními orgány. Absolvovali i zdravotní prohlídky a další je čekají po příletu do ČR.