Bojovníci za práva zvířat v sobotu v Brně provokativní formou upozornili na kruté zacházení s kapry před Vánocemi. V Masarykově ulici si otevřeli stánek s "vánočními psy". Živá zvířata nabízeli s tím, že je na přání zákazníků usmrtí a vykuchají. Na pultu leželo také maso pokryté umělou krví.

"Touto formou happeningu chceme upozornit na zřejmou nelogičnost skutečnosti, že si vybíráme, která zvířata budeme milovat a ke kterým budeme krutí," uvedl Lukáš Novosad z Kolektivu pro zvířata.

Ryby podle ochránců zvířat vnímají díky vyvinuté nervové soustavě bolest a strach na srovnatelné úrovni jako savci. Cesta ze sádek na vánoční stůl pro ně znamená strádání. Ryby jsou vyhladovělé, vysílené a často poraněné či přidušené. Lidé ale na ryby a psy nazírají zcela odlišným způsobem.

Kapři zabití doma jsou na tom podle aktivistů nejhůře. Jejich utrpení se prodlužuje, často je lidé zabíjejí neodborným způsobem. "Chceme lidem ukázat, jak prožít Vánoce jako svátky klidu a míru, nikoli násilí a zbytečného zabíjení," doplnil Novosad. Proto se kolemjdoucí u stánku dozvěděli také o alternativách ke kapří štědrovečerní večeři, jako je třeba tradiční houbový kuba.

Fotogalerie
8 fotografií