"V Laosu jde o stavbu dvou nemocnic, v Papui-Nové Guinei se bude stavět jedna," uvedla Hikelová. Obchod s těmito dvěma asijskými zeměmi je dosud zanedbatelný. Vývoz do nich loni činil necelých osm milionů korun, do Kolumbie zhruba 1,5 miliardy.

EGAP vzhledem k vývoji mezinárodní situace pociťuje stále citelný propad vývozu do Ruska, vůbec nepojišťuje obchody na Ukrajinu. "Problémy jsou také v arabském světě, aktuálně je prakticky nepojistitelný vývoz do Argentiny," řekla Hikelová.

Výrazněji se začaly české firmy prosazovat v Ázerbájdžánu, Bělorusku a Egyptě. "Potenciál je v Kazachstánu a Indii a největší šance vidíme v Íránu a na Kubě," uvedla Hikelová. Podle Milana Ráže z agentury CzechTrade se Írán jeví aktuálně jako nejperspektivnější trh.

Hikelová také zmínila, že vedle zdravotnické techniky je čím dál větší zájem o potravinářské technologie, ač nejde o finančně velké objemy. "Jsou to stavby pivovarů, mlékáren, sýráren a dodávky výrobních linek. Pojišťujeme i vývoz piva do Mexika," uvedla Hikelová.

Státní pojišťovací společnosti, kterou tíží velké dluhy z minulosti a také obvinění bývalých vysokých manažerů, se podařilo uzavřít smlouvy s velkými světovými úvěrovými společnostmi. Díky tomu by neměl být tolik zatížený český rozpočet. EGAP loni uzavřela 122 nových pojistných smluv a pojistila export v objemu 47,2 miliardy korun. Generální ředitel Jan Procházka počátkem dubna uvedl, že letos EGAP plánuje pojistit vývoz zhruba za 45 miliard korun.