Pravidlo zkrácení doby splatnosti na 30 dní podle něj uvolnilo u zpracovatelů zdroje na úrovni deset až 15 miliard korun. "Do té doby (zpracovatelé) úvěrovali řetězce," uvedl Koberna.

Z trhu prý vymizely také vratky zboží, kdy řetězce údajně nutily například pekárny k dodávkám před zavírací dobou a "tuny zboží" pak vracely. "Tuny zboží se hromadily jako odpad, plýtvalo se potravinami a náklady nesli výrobci," uvedl Koberna.

Některé věci ale podle něj stále nefungují, například smlouvy mezi řetězci a dodavateli prý nejsou zatím vždy klasickými kupními smlouvami, protože obsahují desítky dalších bodů, jako ustanovení o bonusech, poplatcích nebo skontech. Současné znění zákona to ale podle něj už řeší. "Dosud se to příliš nevymáhalo," podotkl Koberna.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zatím uzavřel minimum sankčních řízení. Loni od úřadu dostal pokutu 7,144 milionu korun Globus kvůli delším lhůtám splatnosti faktur za dodané zboží. Pokuta je nepravomocná. ÚOHS pokutoval ještě Kaufland, případ má na stole Krajský soud v Brně. Podle Koberny není hlavním cílem zákona udělovat pokuty. "Nějaké právní prostředí tu ale musí existovat," uvedl s tím, že je pro exemplární tresty ve vybraných případech.

ÚOHS chce letos vydat jedno rozhodnutí. Podle místopředsedy úřadu Hynka Broma úřad řeší nyní složitější vztahy, které vznikají při dodávce výrobků. Jde například o bonusy nebo otázky spojené s reklamou. Se kterým řetězcem vede antimonopolní úřad správní řízení uvést nechtěl.

Odborníci zákon často kritizují. Chystají se proto úpravy. Podle Broma je klíčové především přesnější určení definice podmínek smlouvy a vymezení deliktního jednání. Novela je před třetím čtením v Poslanecké sněmovně. Původně se měla vztahovat i na dodavatele řetězců. To ale podle ÚOHS nemá smysl. "Nemáme informace, že by na straně dodavatelů docházelo k projevům, které by se daly podřadit pod zákon," uvedl dnes ředitel příslušného odboru ÚOHS Luděk Svoboda.

Vládní předloha novely zákona mimo jiné zpřesňuje pojem významné tržní síly a jejího zneužití nebo zavádí pojem nákupní aliance, což bude jakákoli forma spolupráce odběratelů. Také aliancím má za zneužití tržní síly hrozit postih. Dosavadní vymezení pojmu významné tržní síly dává podle antimonopolního úřadu možnost minimálně dvojího výkladu. Šest příloh zákona, kde je uvedeno asi 80 skutkových podstat, způsobuje podle Svobody nepřehlednost a špatnou orientaci v zákoně. Novela těchto šest příloh ruší a zneužití významné tržní síly definuje obecněji.

Zneužitím této síly má být například uplatňování plateb a jiných protislužeb za to, že odběratel zařadí potraviny do prodeje. Někteří obchodníci vyžadují například tzv. regálné za to, že zboží umístí na lepším místě v obchodu.