Předmětem sporů byla zatím zejména práce o víkendech, které firma zaměstnancům nařizovala. Odboráři v úterý až do večera jednali s belgickým vedením firmy, které do Brna přiletělo. "Konečně jsme jednali s kovářem a ne kovaříčky, jak se říká," uvedl Vyhňák.

Podle něj bylo jednání konstruktivní. Detaily dohody ale komentovat nechtěl. "Máme s tím špatnou zkušenost, dokud nebude podepsána kolektivní smlouva, komentovat to nebudeme," řekl Vyhňák.

Už jednou se podle něj stalo, že ústní dohodu, která situaci řešila, následně firma zpochybnila. Poměry ve společnosti několikrát kritizoval hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Zveřejnil také na webu kraje dopis od premiéra Bohuslava Sobotky (oba ČSSD), podle kterého belgická společnost dosud v Česku čerpala pobídky ve formě slevy na dani ve výši 57,6 milionu korun.

Zaměstnanci zatím stávkovali devět dní, pak zase začali pracovat. Devítidenní stávka byla zatím nejdelší stávku v soukromém podniku v ČR od roku 1989. Stávkovaly dvě stovky z více než 300 zaměstnanců, šlo ale o naprostou většinu dělníků.

Výrobce převodovek IG Watteeuw loni podle výroční zprávy mírně zvýšil tržby z vlastních výrobků a služeb na více než jednu miliardu korun. Zisk se však podařilo téměř zosminásobit na 113 milionů korun. Ve zprávě se uvádí, že se podařilo výrazně snížit náklady.