1. Krvavé skvrny na kalhotách

Když přiletěl Dahlgren do USA, našli agenti FBI v jeho věcech zakrvácené kraťasy. „Tato krev se přitom na tyto krátké kalhoty přinejmenším v případě 25 zkoumaných skvrn nemohla dostat pouze otěrem,“ sdělilo ministerstvo spravedlnosti americkým soudům.

2. SMS zpráva kamarádce

Při svém útěku z Brna se Dahlgren ke svému činu přiznal v SMS zprávě kamarádce. „Zabil jsem čtyři lidi a teď jsem na cestě do Vídně,“ napsal podle rakouského Spolkového kriminálního úřadu.

3. Chodil po domě s nožem

Rodina měla z Dahlgrena strach a chtěla se ho zbavit. Nerespektoval totiž jejich soukromí a navíc, když všichni spali, chodil po domě s nožem, který policie našla zakrvácený na místě vraždy. Podle spisu ale útočník použil více zbraní, krev se našla i na barové židli.

4. Svědky vyháněl

Během jeho vražedného řádění se do domu snažili dostat dva lidé. V devět ráno zvonila pošťačka, které otevřel značně rozrušený Dahlgren. Napodruhé dokonce přišla uklízečka, která ale vešla jen do předsíně. Jakmile ji Američan spatřil, poslal ji pryč.

Od vraždy uplynuly dva roky

Česká policie Dahlgrena obvinila, že brutálně zavraždil svoji sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny. U rodiny bydlel a v Česku se živil jako učitel angličtiny. Po činu založil vrah v rodinném domě požár. Mrtvé objevili při jeho likvidaci hasiči.

Dahlgren krátce po vraždě odjel do Vídně na letiště a vrátil se za oceán. Podle české policie jsou důkazy proti němu jasné, pochybnosti však panují ohledně motivu. V Česku byl Dahlgrenovi určen advokát ex offo, jimž je Richard Špíšek. Podle něj i kdyby Spojené státy Dahlgrena nevydaly, proces v Česku by se uskutečnil v jeho nepřítomnosti.

Za čtyřnásobnou vraždu Dahlgrenovi hrozí 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest. Pokud by byl v Česku odsouzen, tak může podle českého ministerstva spravedlnosti vykonat trest v USA. „Na takové předání však není právní nárok a podléhá souhlasu příslušných orgánů obou zainteresovaných států,“ uvedlo ministerstvo, které by také mělo případné poslední slovo.

Fotogalerie
14 fotografií