"Dotace je zúčtovatelná ke konci roku do posledního halíře mezi ministerstvem školství a Jihomoravským krajem, navíc Andrej Babiš neřeší podstatu, tedy nutnost právního řešení podpory Grand Prix ČR v souladu s českým i evropským právem, což i přiznává," uvedl Hašek v tiskovém prohlášení.

Třicetimilionovou dotaci schválila v červenci vláda a mělo ji pořadatelům závodu nejprve vyplatit ministerstvo školství. Ještě v létě ale její vyplacení pozastavilo, protože se obrátilo na Evropskou komisi se žádostí o posouzení, zda nejde o nedovolenou veřejnou podporu. V prosinci pak vyšlo najevo, že se Autoklub ČR, přes nějž měla dotace k pořadatelům putovat, ani Automotodrom Brno nehlásí k roli konečného příjemce dotace se všemi povinnostmi.

Pak se do situace vložil Jihomoravský kraj a požádal o převedení peněz na sebe. To se ale uskutečnilo až letos, takže podle Haška není možné peníze použít na loňský dluh. Ten tak stále není vyřešen a kvůli tomu je ohroženo konání letošního ročníku tradičního závodu.

Zástupci společnosti Dorna požádali o schůzku vicepremiéra Babiše, který se sešel s jejím ředitelem Carmelem Ezpeletou. Ministr financí se chce do této kauzy vložit. "Píšu dopis Haškovi, aby se jasně vyjádřil, jestli to zaplatí, nebo nezaplatí. Budu informovat i pana premiéra a budeme to muset řešit," řekl Babiš novinářům.

Vláda podle něj musí situaci vyřešit, protože jinak hrozí odebrání letošního závodu a mezinárodní ostuda. Hašek ale Babiše i brněnského primátora Petra Vokřála (ANO), který se schůzky podle informací MfDnes rovněž účastnil, upozornil na zapeklitost případu.

"Zveřejňuji kompletní rozhodnutí MŠMT ČR o poskytnutí státní dotace 30 milionů Kč na GP ČR v roce 2015, aby si ministr financí Andrej Babiš udělal jasno, že 'nějak' se to s GP prostě udělat nedá, musí se dodržet evropské i české zákony," uvedl hejtman na svém facebooku.

Babiš se právními otázkami nezabývá. "To neřeším, to není můj problém," řekl. Hašek chce podle něj použít tento závod pro svou kampaň v krajských volbách. "Já mám informaci, že pan Hašek váže placení těch peněz na spoluorganizaci té ceny, a z toho si myslím, že uvažuje spíš o tom, že ji použije na svou kampaň na jihomoravského hejtmana příští rok," poznamenal ministr financí.

Hejtman mu prostřednictvím sociální sítě vzkázal, aby ještě na pár měsíců na kampaň před krajskými volbami zapomněl a věnoval se zejména lepšímu výběru daní. "Babišova spekulace o tom, že státní dotaci údajně zneužiji na kampaň, asi nejlépe odrazí aktuální duševní stav šéfa Agrofertu," doplnil později.

Hašek je prý ochoten se s Babišem i brněnským primátorem sejít kvůli hledání cesty, jak soukromému Automotodromu Brno pomoci v souladu s tuzemským i evropským právem. Podle Babiše vláda musí rozhodnout v první řadě o zaplacení loňského dluhu, letošek by měl být řešen koncepčně.