Americká knihovna vznikla v roce 2005, kromě knih zahrnuje časopisy, multimédia a umožňuje přístup k elektronickým zdrojům informací. "Zároveň to ale může být prostor, který spojuje lidi při přednáškách, diskusích a dalších akcích," uvedl velvyslanec Spojených států Andrew Schapiro, jenž dnes rozšířené prostory slavnostně otevřel.

V Moravské zemské knihovně jsou čtyři dílčí zahraniční bibliotéky - kromě americké ještě britská, německá a rakouská. Díky prostorové reorganizaci jsou nyní všechny zahraniční fondy v jednom sále o dvou podlažích.

V americké knihovně zájemci najdou jak beletrii, tak odbornou literaturu věnovanou dějinám a současnosti Spojených států, jejich kultuře a vzdělanosti. Některé, zejména encyklopedie, lze studovat pouze prezenčně, ostatní si zájemci mohou půjčovat domů.

Moravská zemská knihovna spravuje více než čtyři miliony knih, je tak druhá největší v Česku. Díky povinným výtiskům, na které má nárok ze zákona, disponuje veškerou současnou českou produkcí. Uchovává ale také mnoho starých rukopisů, prvotisků, hudebnin, map a grafik.