"Rozhodně o výtržnosti nestojíme. Jde o naši tradiční prvomájovou akci. Nezáleží vůbec na nás, zda nějaké konflikty vzniknou. Obvykle je vyvolávají ti, kteří se snaží naše pochody blokovat," řekl dnes ČTK za pořadatele Erik Lamprecht.

V Brně jsou rozvěšeny letáčky zvoucí na setkání a pozvánka je i na sociální síti facebook. Radikálové se sejdou na 1. máje ve 14:00 na centrálním brněnském náměstí Svobody.

Následně plánují pochod městem po ulicích Masarykova, Nádražní, Divadelní, Rooseveltova, Moravské náměstí a Rašínova, přičemž pochod skončí na náměstí Svobody. Vedení radnice se kvůli akci radikálů a bezpečnostním opatřením sejde se zástupci policie.

"Na akci samozřejmě budeme mít svého zástupce," uvedl mluvčí Burian. V případě porušování zákona může dát zástupce města pokyn policii, aby shromáždění okamžitě ukončila a zajistila rozchod účastníků.

Mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová uvedla, že naposledy se konalo setkání radikálů v Brně 1. máje 2011. "O plánovaném setkání samozřejmě víme, opatření připravujeme, ale nebudeme je zatím z taktických důvodů komentovat," řekla mluvčí ČTK.

V Brně se uplynulých letech konalo několik bouřlivých prvomájových demonstrací radikálů. Jedno z nich skončilo stíháním představitelů dnes již zrušené Dělnické strany (DS) za jejich výroky. Dostali podmínky a pokuty. Následně Nejvyšší správní soud (NSS) DS rozpustil. Na její činnost navázala DSSS.