Dostavba se týkala především nevyužitých půdních prostor, právě tam vznikl nový sál pro kulturní, společenské a vzdělávací akce. V budově dosud chyběla také možnost občerstvení, kterou nově poskytne knihovní klub. Otevře v příštích týdnech, jeho předání provozovateli zdržela nutná administrativa.

Vzniklo také nové zákaznické centrum s přímým vstupem z ulice. Slouží pro první kontakt s návštěvníkem, umožní rychlý přístup k informacím a internetu. Čtenáři mohou v centru vracet knihy a vyzvedávat skladové a rezervované tituly ještě před otevřením půjčoven v 10:00.

Pro náctileté vznikl neformální prostor s multimediální technikou, který navazuje na dětskou knihovnu. Lepší zázemí získali také rodiče s nejmenšími dětmi. "Bude zde nejen dostatek soukromí k nakojení, nakrmení či přebalení dítěte, ale i prostor ke hrám, informační materiály rodinného charakteru, internet pro návštěvníky a dostatek knížek pro nejmenší," uvedla mluvčí knihovny Jana Kuncová.

Schrattenbachův palác vznikl rozsáhlou přestavbou starších objektů na počátku 18. století a zařadil se mezi nejhonosnější brněnská šlechtická sídla své doby. Původně sloužil hrabatům Breunerovým, olomoucký biskup Wolfgang Hannibal ze Schrattenbachu dům získal až v roce 1725. Centrála knihovny tam sídlí od roku 1950, celková rekonstrukce skončila v roce 2001.