Dětská kniha výtvarně vychází především ze známých kostýmních a scénických návrhů Eduarda Miléna pro první nastudování Příhod lišky Bystroušky v brněnském národním divadle v roce 1924. Druhá, odborná publikace představuje Janáčka jako pravidelného přispěvatele a čtenáře Lidových novin, který se zároveň sám často stával tématem článků jiných autorů.

Od Janáčkova narození letos uplynulo 160 let. Jubileum v Brně připomněla řada akcí, a zejména festivalové bienále, které zaznamenalo rekordní návštěvnost. Přišlo 7285 diváků, přesto nebylo při 21 festivalových akcích vždy vyprodáno.

Na Janáčka si přesně před týdnem vzpomněli také brněnští sokoli. Nově vzniklý Symfonický orchestr Sokola Brno I ve světové premiéře uvedl orchestrální úpravu Janáčkovy sokolské skladby Hudba ku kroužení kužely.

Ve středu pak při koncertu v Mahenově divadle poprvé zazněla Janáčkova klavírní skica k lidové písni Ach, šla Maria ráno do kostela. "Stejně jako symfonie Dunaj nebo Houslový koncert nemá nově objevená skladba charakter dokončené kompozice a nebyla skladatelem určena k provedení. Avšak podobně, jako je tomu u zmíněných děl, její samotná existence a hudební charakter jsou vrcholně zajímavé a ukazují nám Janáčka z nových úhlů," uvedla muzikoložka Jarmila Procházková, která skladbu objevila a rekonstruovala.