"Vzhledem k ochlazení v posledních dnech a nepříliš příznivé předpovědi jsme se rozhodli začít s vytápěním. Zahájení dodávek jsme konzultovali také s našimi většími odběrateli, především se zástupci bytových družstev, kteří rozhodnutí uvítali," uvedl generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon. Nadále bude výkon teplárenských zdrojů podle něj regulován podle vývoje teplot a požadavků odběratelů.

Topit začaly například také některé teplárny v Ústeckém kraji. Dodávky tepla se zahajují, jestliže dva po sobě jdoucí dny klesne průměrná denní teplota pod 13 stupňů Celsia a není očekáván další den vzestup teplot.

Teplárny Brno mají za sebou jednu z nejslabších topných sezon. Prodej tepla v sezoně 2013 až 2014 klesl o 17 procent. Městská firma prodala 3,486 milionu gigajoulů tepla. Na tržbách to znamená meziroční propad o čtvrt miliardy korun. Firma za hospodářský rok, který skončí na podzim, očekává provozní zisk kolem devíti milionů korun. O rok dřív činil rekordních 147 milionů korun.

Přes propad zisku firma nebude zvyšovat cenu tepla ani v příštím roce. "Stabilizace ceny je jedním z našich strategických cílů a již třetím rokem se nám daří cenu za teplo nezvyšovat. A to přesto, že cena tepla je v převážné míře závislá na ceně plynu a právě tento trh nepatří právě k jistým a předvídatelným," řekl dnes ČTK Fajmon.

Firma zásobuje teplem na 95.000 brněnských domácností. Mezi její zákazníky patří vedle bytových domů například školy, úřady nebo nemocnice.