Povinný výtisk, který musejí odevzdávat všichni vydavatelé, zabezpečuje Moravské zemské knihovně stabilní přísun veškeré knižní produkce vydané na českém území. Na stále více žádané zahraniční publikace však často nezbývají peníze.

"Jedním z důvodů, proč jsme se rozhodli pro nákup zahraniční literatury, je nárůst zahraničních čtenářů, který v průběhu posledních let sledujeme," uvedla Dana Chalupská, vedoucí oddělení informačních služeb. Jde zejména o zahraniční studenty na brněnských univerzitách. Cizojazyčné tituly však potřebují také čeští studenti, od kterých vyučující při tvorbě odborných textů očekávají schopnost pracovat se zahraniční literaturou.

Knihovna získá množství nových titulů z humanitních i technických věd, obohatí také fond hudebnin. Výběr titulů měli na starost garanti jednotlivých oborů, kteří zohledňovali jak požadavky čtenářů, tak i odbornou úroveň jednotlivých knih. V úvahu brali také požadavky škol podle anotací či sylabů jednotlivých předmětů.

Moravská zemská knihovna v Brně je se čtyřmi miliony dokumentů druhou největší knihovnou v zemi. Její služby využívá asi 21.000 čtenářů.