Jak se zdá, v Brně bude zase nuda. Zastupitelé se totiž rozhodli definitivně zatnout tipec všem lehkým ženám, jež své služby nabízely na veřejných prostranstvích. Dosud se zákaz týkal jen některých ulic či městských částí.

Důvodem, jenž zastupitele dohnal k tak zásadnímu kroku, je podle mluvčího brněnského magistrátu ochrana mládeže a dobrých mravů ve městě. „Dosud jsme problém nepovažovali za takový, že by překračoval únosnou mez. Teď ale padl návrh z magistrátu na úplný zákaz, se kterým se naše městská část plně ztotožnila,“ řekl například starosta Brna-středu Libor Šťástka.

Zákaz by měl platit už od července a za jeho porušení hrozí pokuta 1 000 korun na místě, ve správním řízení se ale její výše může vyšplhat až na 30 000 korun. A to už není málo. Postih ovšem neplatí jen pro sexuální služebnice, nýbrž i pro toho, kdo jejich nabídku přijme.

Přísné mají být i kontroly, zda je vyhláška dodržována. „Nabízení sexu na zakázaných místech kontrolujeme denně, takže v tom budeme pokračovat,“ uvedl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Ženy i muži se totiž na svá oblíbená „místa činu“ opakovaně vracejí. „Jednomu člověku jsme udělili 80 pokut za rok. V tomto případě je možné uložit zákaz pobytu například na území městské části,“ dodal Ghanem.