Amazon se k výsledku hlasování nevyjádřil. "Vzhledem k předchozím hlasováním hledáme nadále vhodnou lokalitu ve střední a východní Evropě," sdělila ČTK mluvčí Amazonu Anette Nachbarová.

Na březnovém zasedání hlasovalo pro prodej pozemků jen 25 zastupitelů. Kteří ze zastupitelů změnili názor, není v tuto chvíli zřejmé. Šéf klubu ODS Libor Šťástka soudí, že někteří podlehli nátlaku CTP. "Zastupitelé, kteří hlasovali pro, šli na ruku developerovi. Nehlasovalo se o Amazonu, ale o tom, zda může CTP umístit na Černovickou terasu jakoukoliv logistickou halu v rozporu s územním plánem," tvrdí Šťástka.

Generální ředitel developera Remon Vos působil unaveně, ale spokojeně. "Nyní sdělíme Amazonu pozitivní výsledek hlasování. Budeme s ním jednat, aby svoje stanovisko změnil, protože Brno si již předtím vybral jako nejvýhodnější destinaci," řekl novinářům Vos. Doplnil, že hala by mohla začít fungovat již v příštím roce.

Město nyní bude čekat do květnového zastupitelstva, jak se Amazon vyjádří a zda změní svoje zamítavé stanovisko. "Na základě těchto informací poté můžeme schvalovat aktualizaci územního plánu, která umožní v průmyslové zóně postavit logistickou halu," řekl primátorův náměstek Oliver Pospíšil (ČSSD). Šťástka tvrdí, že pokud by byli zastupitelé v názorech konzistentní, nemůže v květnu aktualizace projít. Primátor Roman Onderka (ČSSD) dnešní hlasování nevnímá jako vítězství, ale jako možnost znovu oslovit Amazon, zda by si to s Brnem ještě nerozmyslel.

V případě, že CTP začne se stavbou haly, měl by být postaven i dálniční exit do průmyslové zóny, ke kterému se v přidružené smlouvě zavázalo Ředitelství silnic a dálnic, ovšem bez jakékoliv sankce. Nejbližší možný termín zprovoznění je rok 2017. CTP oznámila, že již podepsala smlouvu o výkupu pozemků s většinou vlastníků, investovala do něj deset milionů korun. Zda to však bude stačit k tomu, aby stát splnil slib již z roku 2000, není jisté. "Slibům premiéra Sobotky a ministra průmyslu Mládka (oba ČSSD) nevěřím," prohlásil Šťástka. Sjezd má výrazně ulehčit obyvatelům Slatiny, Tuřan a některých dalších městských částí, které již teď trpí nadměrnou dopravou a Amazon podmínky ještě zhorší.

Zastupitelé projednávají smlouvy s CTP od prosince, tehdy 34 zastupitelů řeklo, že Amazon v Brně chce za splnění určitý podmínek, poté se však pro schválení smluv nenašla většina. Americká internetová společnost slibuje v Brně vytvoření 1500 pracovních míst převážně pro nekvalifikované zaměstnance a investici blížící se třem miliardám korun. Druhé centrum postaví u Dobrovíze u Prahy.