Firma chtěla původně stavět logistický sklad také v brněnské průmyslové zóně Černovická terasa. Proti tomu se ale třikrát postavili brněnští zastupitelé. Ti, kteří byli proti, argumentovali například tím, že územní plán nedovoluje stavět na těchto pozemcích logistická centra.

"Respektujeme rozhodnutí brněnského zastupitelstva. V tuto chvíli nebudeme usilovat o náš investiční projekt v Brně. Vyhodnocujeme další alternativy ve střední Evropě," oznámil Collins. Pro rozhodnutí prý bude klíčová rychlost, s jakou záměr Amazonu místními orgány schválí. "Až oznámíme, kterou lokalitu jsme si vybrali, bude centrum muset vyrůst velmi rychle," podotkl Collins. Jako příklad uvedl Polsko, kde firma postaví tři logistická centra. Výstavbu prvního zahájila v únoru v Sadech u Poznaně.

Později v rozhovoru pro ČTK Collins připustil, že hlavním důvodem, proč Amazon do Brna nepůjde, bylo odkládání schválení stavby. "V Brně bylo zjevné, že bude potřeba více než jedno hlasování městského zastupitelstva a že to nestihneme v plánovaném čase. Jsme obchodní společnost a potřebujeme se hýbat kupředu," uvedl. Ohledně hledání náhrady za Brno ve střední Evropě prohlásil, že Amazon má v hledáčku "spoustu skvělých možností, které zahrnují i Českou republiku". Bližší podrobnosti nesdělil.

Poté, co Amazon brněnští zastupitelé opakovaně odmítli, nabídl firmě Jihomoravský kraj pozemky u brněnského letiště. Tento krok přivítal prezident Zeman. "Ale když vás jednou odněkud vyhodí nebo řeknou, že vás nechtějí, no tak je docela lidské, že se urazíte a že příště na tu nabídku nereflektujete," řekl dnes ČTK Zeman, který je na návštěvě v Srbsku.

Regionální ředitel developerské společnosti CTP Invest Tomáš Budař ČTK již dříve sdělil, že pozemek u letiště je pro Amazon z několika důvodů nevhodný. Stavět by se podle něj dalo jen na 75.000 metrech čtverečních, firma ale plánovala halu o velikosti 95.000 metrů čtverečních. Investice za zhruba 2,7 miliardy korun měla přinést více než 1500 pracovních míst.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) považuje rozhodnutí brněnských zastupitelů za absurdní v situaci, kdy se vláda snaží do země přivést zahraniční investory, kteří by v Česku zaměstnali lidi a platili daně.

"Je to situace, která je samozřejmě velmi nepříjemná, protože každá taková investice má nejenom tu přidanou hodnotu, o které mluvil pan vicepremiér, ale je to také signál pro další investory, jestli skutečně o ně máme zájem," uvedl další vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) Brno promarnilo svou šanci. "Věřím však, že se podaří najít řešení, které umožní, aby i další centrum společnosti Amazon vzniklo v České republice. Ministerstvo průmyslu a obchodu o to bude nadále aktivně usilovat," uvedl Mládek.

Podle státní agentury CzechInvest případ Amazonu ukázal, že velký počet pracovních míst není pro zastupitele některých samospráv prioritou. ČR přitom nyní zažívá nejvyšší nezaměstnanost ve své historii, v únoru bylo bez práce 625.390 lidí.

Collins dnes potvrdil, že firma postaví obrovské distribuční skladiště u Dobrovíze. Otevřít by jej chtěla do konce léta 2015. Manažerka Amazonu pro stavební projekty v Česku a na Slovensku Janka Rabl ČTK řekla, že stavební práce by mohly začít v létě. Podpis smlouvy mezi developerem a Dobrovízí předpokládá v blízké době. Amazon podle ní už poskytl záruky, které středočeská obec po investorovi požadovala, a podpis je tak podle manažerky už jen záležitostí developera a Dobrovíze.

Tamní hala má mít rozlohu 95.000 metrů čtverečních. Práci by tam mělo najít zhruba 1500 lidí, v předvánoční špičce až dvojnásobek.