Krajský soud v Brně, který stavbu justičního areálu zajišťoval, považuje rozsudek NSS za svůj dílčí úspěch. "Tento rozsudek v podstatě potvrzuje, že účel dotace ze státního rozpočtu byl naplněn a že nelze pro dílčí případné pochybení vyměřovat stoprocentní odvod do státního rozpočtu," uvedla mluvčí soudu Markéta Sigmundová. Ani ona ještě nezná odůvodnění.

Podle loňského verdiktu hradeckého soudu je rozhodnutí finančního ředitelství o odvodu veškerých dotačních peněz do státního rozpočtu nesprávné. "Výše odvodu za porušení rozpočtové kázně má být přikázána v takové výši, v jaké došlo k porušení rozpočtové kázně ve vztahu k celé dotaci," uvedla loni při vynesení verdiktu předsedkyně senátu Marie Kocourková. Doplnila tehdy, že z celkového počtu 20 veřejných zakázek, které s rozsáhlým projektem souvisely, byly v rozporu se zákonem zadány jen dvě.

NSS podle své mluvčí Sylvy Dostálové kasační stížnost zamítl, protože se ztotožnil s právním názorem královéhradeckého soudu. "O odvodu tedy bude znovu rozhodovat odvolací finanční ředitelství," podotkla Dostálová. Musí při tom vyhodnotit závažnost jednotlivých nedostatků a promítnout ji do výše odvodu.

V brněnském justičním areálu sídlí Městský soud Brno, Okresní soud Brno-venkov a také státní zastupitelství pro město i okres. Celkové náklady stavby výrazně převýšily počáteční odhady i částku původně schválenou ministerstvem spravedlnosti. Kvůli údajně nehospodárné stavbě části justičního areálu čelí obžalobě dlouholetý předseda Krajského soudu v Brně Jaromír Pořízek. Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) jej chce dočasně zprostit funkce.

Pořízkovou kauzou se bude v zájmu nestrannosti zabývat ostravský krajský soud. Pořízek jakékoliv provinění popírá. Podle něj při stanovení prvotní částky nebyly známy všechny údaje z dokumentace.