"Neřešili jsme konkrétní jména, ale domluvili jsme na úzké spolupráci," řekla ČTK Válková. Klíčové procesní předpisy podle ní nemohou vznikat pouze na ministerstvu - naopak je nutné, aby se na nich podíleli také soudci a státní zástupci.

"Všichni jsme se shodli na tom, že když už se tyto procesní kodexy nepřijaly, když se přijímaly hmotně právní kodexy (trestní zákoník a občanský zákoník), tak je nejvyšší čas zahájit práce na nich teď," uvedla Válková.

Cílem dnešního setkání bylo vymezit problémy, které současnou justici zatěžují, a nalézt základní shodu na jejich řešení. K dalším významným okruhům patří reforma státního zastupitelství, sjednocování judikatury v návaznosti na nový občanský zákoník, organizace a systemizace soudní soustavy, stejně jako platy soudců a dalších zaměstnanců justice, uvedl mluvčí soudu Petr Knötig.

Dnešní pracovní schůzky s Válkovou se zúčastnili představitelé obou nejvyšších i některých krajských soudů, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a představitelé Soudcovské unie a Unie státních zástupců. Válková na Nejvyšší soud přijede znovu ve čtvrtek.

V koaliční smlouvě nové vlády se v oblasti práva a právního státu hovoří například o samosprávě justice a novém zákonu o státním zastupitelství, který zajistí nezávislost žalobců, mimo jiné zavedením funkčních období a omezením možnosti odvolání. Vláda chce například také posílit alternativní formy trestu a omezit dopady exekucí.