První z turbín firma nainstaluje příští rok v létě ve městě Dorogobuž, druhou následující rok ve Velkém Novgorodu. Cena každé z nich je v řádu desítek milionů korun. Firma je bude muset napojit na původní základy a instalovat za čtyři týdny po odpojení původních turbín.

Neplánovaná odstávka podle Siemensu stojí u obdobných provozů až milion dolarů za den (asi 20 milionů korun). "Nejedná se o jednoduchý úkol. Body připojení olejového systému, systémů regulace a ochran jsou pevně dané a nová turbína se na ně musí přesně napojit," uvedl ředitel brněnského závodu Siemens Vladimír Štěpán. Podle něj firma vyhrála v Rusku díky příznivé ceně a vyšší účinnosti.

Siemens také dodá turbínu pro jeden z největších ruských hutních kombinátů, firmu Uralsteel. Nová turbína o výkonu 22 megawattů nahradí dosud pracující turbínu z roku 1976.

Siemens má v ČR několik závodů. Kromě Brna také v Drásově na Brněnsku, Mohelnici nebo Trutnově. V Brně Siemens vyrábí turbíny různých velikostí podle konkrétních potřeb zákazníků, v závodě pracuje zhruba 750 lidí.

Siemens podle svých internetových stránek zaměstnává po celém světě 370.000 lidí, v ČR má 10.500 zaměstnanců. V tuzemsku patří mezi největší elektrotechnické podniky i největší exportéry.