Děti tančily s velkými hnědými medvědy - nejznámějšími fašankovými maškarami, hudba vyhrávala. „Fašank je spojený s oslavou slunovratu. Je obdobím plným veselí, barevných maškar, zpěvu, tance a lidí, kteří se chtějí bavit, zapomenout na zimu,“ říká starosta pořádajícího Slováckého souboru Šafrán Ladislav Urbančík.

Video
Video se připravuje ...

Bujarý jubilejní fašank v Brně: Tančil a zpíval i velký plyšový medvěd mm

Starodávný tanec "pod šable"

Byť z mnoha velkých měst už oslavy tohoto tradičního svátku vymizely, Brňané fašank neboli masopust slavili již podesáté, a to přímo v centru města. „Cílem akce je přiblížit široké veřejnosti jednu z významných lidových tradic, která bývala v minulosti důležitým předělem hospodářského roku na vesnici,“ vysvětluje Urbančík.

Zajímavostí brněnského fašanku byl starodávný tanec "pod šable".  „Něco takového se jen tak nevidí. Okukovala jsem choreografii a nebyla úplně jednoduchá, hodně kroků,“ usmívá se Ladislava Mourková, jejímž koníčkem je právě tanec, i když poněkud modernější.

Basa pochována – konec veselí

Fašankový průvod se z náměstí Svobody odebral k Domu pánů z Lipé, Alfa pasáži, Dietrichsteinskému paláci a nakonec do Tržnice na Zelném trhu. Fašank skončil starobylou tradicí - pochováním basy. „To znamená konec rozpustilému veselí a nástup postního předvelikonočního období, které má být věnováno přípravě nového cyklu zemědělských prací,“ upřesňuje Urbančík.