Tři zuby napadené zubním kazem vytrhl šimpanzici tým odborníků z Prahy pod vedením veterinárního lékaře Romana Vodičky, který působí jako hlavní veterinář pražské zoo. Jelikož jsou primáti blízcí lidem, byli do týmu přizváni i lékaři z Fakultní nemocnice Motol, anesteziolog Miroslav Hmirák a zubní lékařka Petra Hliňáková.

„Naše šimpanzice Zuzka je 46 let stará a patří tak k nejstarším svého druhu v České republice,“ uvedla chovatelka primátů hodonínské zoo Petra Bílková.

I proto se zaměstnanci zoo obávali možných komplikací během zákroku i po něm, což se naštěstí nenaplnilo.

Zuzce se daří dobře

Samice byla při zákroku intubována a napojena na anesteziologický přístroj, který za ni plně převzal funkci dýchání. V této inhalační anestezii, injekčně doplňované, jí byl proveden stomatologický zákrok,“ popsal Hmirák, který se věnuje anestezii lidí i zvířat.

Ošetřením chtělo zoo předejít zánětům dásní, které v minulosti samici Zuzku několikrát potrápily a kvůli nimž má dáseň už nezvratně zvětšenou.

I přes pokročilý věk zvládla samice vše na jedničku a v tuto chvíli se jí rány hojí dobře. Bezproblémové bylo rovněž probuzení z narkózy a také následné znovuzačlenění mezi ostatní šimpanze,“ uvedla Bílková.

VIDEO: Operaci zubů podstoupil v létě i lední medvěd Umca z brněnské zoo. Bohužel ji nepřežil.