Největší náměstí v Brně, „Svoboďák“, bude od 21. do 29. září hostit Slavnosti vína. K degustaci je připraveno víno a burčák z 25 vinařství a více než 500 druhů vín. Návštěvníci se mohou těšit i na speciality, jako je víno z černého rybízu, mandlová káva či produkty z granátového jablka.

Otevírání šampaňského šavlí a "slepá" degustace

Komínské vinobraní nabídne kromě tradiční cimbálové hudby i méně obvyklou podívanou. Bude probíhat tzv. slepá degustace, neboli ochutnávání se zavázanýma očima. „Testujeme vinaře, ale běžný člověk si to také může zkusit,“ vysvětluje Michaela Kameníková, vedoucí sociálního oddělení MČ Komín.

Zlatým hřebem programu bude otevírání speciálního šampaňského šavlí. „Je to show. Otevírání lahve netradičním způsobem se osvědčilo z loňska, vzbudilo velký zájem,“ láká Kameníková na akci, která se bude konat od pátku do soboty ve společenském centru Stará Hasička.

Video
Video se připravuje ...

Různá městečka a obce na Moravě v září pořádají vinobraním, Brno nezůstane pozadu. Markéta Malá

Hold chasy a čardáš

Na třídenních Svatováclavských slavnostech v Medlánkách se kromě pití vína budou tančit staré tradiční slovanské tance jako skočná, ale i maďarský čardáš. „Akce se koná od 21. do 23. září v Zámeckých zahradách. Pokud by bylo nepříznivé počasí, pak v centru Sýpka,“ upřesňuje místostarostka MČ Brno-Medlánky Kateřina Žůrková

Bude se také vzpomínat u Památníku odboje a padlých, který byl postaven v roce 1928 na oslavu deseti let vzniku samostatného státu. „ Věnec k památníku dáváme každoročně jako hold a díky chasy a místních obyvatel. Ke 100 letům ČR budeme za měsíc sázet lípu.“ tvrdí Žůrková.