„Noc kostelů se koná letos po desáté, je to jubilejní ročník, v Brně se nově zapojila kaple v Rádiu Proglas,“ prozradila jedna z organizátorek Martina Jandlová. Vůbec poprvé byly letos otevřené také kaple v Nemocnici Milosrdných bratří a na psychiatrii v Černovicích.

Letošní novinkou byla pátrací soutěž pro všechny generace. „Je to hra ve třech kostelech v centru města – v kostele sv. Tomáše, Panny Marie a ve starobrněnské bazilice. Návštěvníci zodpoví několik otázek a úspěšní obdrží odměnu,“ řekla koordinátorka Marie Pospíšilová.

Zvláštností brněnské Noci kostelů byla speciální tramvaj. „Přišla jsem letos na Noc kostelů poprvé. Byla jsem zvědavá, a příjemně mě překvapil bohatý program. Teď čekám na speciální šalinu, kterou bych se ráda svezla,“ svěřila se jedna z návštěvnic Ludmila Eliášová.

Video
Video se připravuje ...

Jubilejní desátá Noc kostelů opět přilákala velké množství lidí. Markéta Malá

O tramvaj byl velký zájem. „Šalina Noci kostelů navazuje na loňskou úspěšnou premiéru. Jezdí zdarma v třicetiminutových intervalech. V šalině je připraven doprovodný program, především rozhovory s hosty,“ prozradila Pospíšilová.

Jedním z hostů Noci kostelů a průvodcem v šalině byl i známý režisér Jiří Strach. Ocenil, že lidé jsou lepší na Moravě než v Praze. „Vy tady máte větší vřelost a větší srdce, než je v té uspěchané Praze,“ tvrdil režisér a přiznal se, že fandí v hokeji brněnské Kometě.

Režisér Jiří Strach žije v Praze, ale nedávno na Moravě pobýval, protože tu několik měsíců točil detektivní seriál. Co si myslí o rivalitě mezi hlavním městem a moravskou metropolí? "Kdo ji chce vnímat, tak ať si ji vnímá," usmál se Strach. 

Fotogalerie
14 fotografií