Vypadá, že ji dávný mistr vyrobil ze zlata. „Ve skutečnosti je ze stříbra a mědi. Je pozlacena a pokryta emailem, drahými kameny a filigránem,“ uvedl o unikátní koruně kastelán zámku ve Valticích Richard Svoboda.

Koruna pochází z dynastie Tchang (618 – 907 n. l.). Podle historiků se jedná patrně o ženskou svatební korunu vykládanou zeleným a modrým jadeitem. „V té době se císařům z dynastie Tchang opět podařilo sjednotit Čínu,“ upřesnil Svoboda.

Kromě této koruny představuje výstava i další unikáty. „Máme zde zlatou rituální konvici z 3. stol. př. n. l., nebo unikátní hrot kopí vysokého důstojníka z Ghaznovské říše (10. – 12. stol. n. l.),“ doplnil kastelán.

Návštěvníci spatří zlato, stříbro, drahé kameny a unikátní zbraně nalezené na tzv. Hedvábné stezce. Ve Valticích potrvá výstava do 30. září a je přístupná každý den. Vstupné pro dospělého je 140 korun.

Dynastie Tchang (618 – 907 n. l.) byla velmi bohatou dynastií. Mohla si dovolit nejkvalitnější výrobky, jaké tehdejší svět znal. V hrobové výbavě panovníků byli např. tzv. nebeští oři z Ferghány a plně naložení baktrijští velbloudi.