O YouTubery v Brně projevili zájem hlavně děti a náctiletí. „Přišel jsem s kamarádem. Zúčastnil jsem se i loni. Je fajn, že je tu bohatý program, více pódií a člověk se může vyfotit s oblíbencem. Já jsem se vyfotil s Jirkou Králem,“ svěřil se dvanáctiletý Pavel Bobek.

O focení se známými tvářemi z webu byl tak velký zájem, že se před jejich stánky tvořily nekonečné fronty. Kromě fotky získali zájemci jejich podpis nebo si koupili tričko s logem.

Proč je akce pro náctileté tak atraktivní? „Mohou strávit s elitou internetových videí celý den, což je unikátní, protože s mnohými se nikde jinde naživo nesetkají. Mohou je poznat i jinak než z obrazovky, strávit s nimi čas, mluvit s nimi, něco se od nich něco naučit,“ tvrdila manažerka festivalu Monika Hořínková.

Video
Video se připravuje ...

Nejznámější čeští a slovenští youtubeři celý den na festivalu v Brně Markéta Malá

»Youtubeřina« neuživí, ale baví

Divácky atraktivní show předvedli YouTubeři Vláďa a Vadak, kteří spolu soupeřili ve videohře. Vláďa vyhrál čtyři nula. „Nejsem zklamaný. V Praze jsem vyhrál zase já, tak je to vyrovnané,“ řekl Vadak, který na festivalu vystupoval už počtvrté.

YouTuberem se Vadak stal před šesti lety. „Živit se tím dá, ale já to beru jako koníček. Nepočítám s tím jako s profesí do budoucnosti,“ tvrdil a dodal, že pokud se někdo chce stát YouTuberem, nejdůležitější je nápad. Podle Vadaka člověk musí zůstat »svůj« a natáčet o tom, co ho baví.

Doprovodný program byl v Brně připraven i pro rodiče. „Letos dospělé v průběhu dne bavili jak YouTubeři, tak další hosté. Nabídli hlavně přednášky o cestování, ale taky třeba o bezpečném chování na internetu,“ řekla Hořínková a upozorňuje, že součástí festivalu byla i hudební vystoupení.  

Frontman kapely Mirai vtipně podotkl, že jej těší zájem obecenstva, i když kapelu nelze zařadit mezi YouTubery. „Třeba na instagramu máme jen dvacet tisíc sledujících,“ sdělil, čímž poukázal na fakt, že ti nejúspěšnější čeští Youtuběři mají třeba milion nebo i více sledujících na sociálních sítích.