Kotletce se daří velmi dobře. Je vidět, že Inez je zkušená matka a přesně ví, co v takové situaci dělat,“ uvedla kurátorka chovu savců Zoo Brno Dorota Gremlicová. U Inez se jednalo už o jejího sedmého potomka.

Otcem bizoní holky je chovný samec Gemini, kterému chovatelé říkají Jimmi. Společně s nimi jsou v expozici ještě samice Dvojka a Satinka a samec Ivoš.

Bizon je největším suchozemským savcem Severní Ameriky. Samci mohou dosáhnout až dvoumetrové výšky při váze do jedné tuny. Samice měří do 160 centimetrů a váží 350–540 kilogramů. Před 200 lety obývalo americké prérie asi 40 milionů bizonů.



Vlivem člověka jeho počty v 19. století drasticky poklesly a bizon byl téměř vyhuben. Ochranná opatření vedla k zastavení vymírání, přesto v současnosti zaujímá pouhé 1 % původního výskytu. Nalezneme jej už jen v národních parcích.

VIDEO: Do brněnské zoo se vyplatí vyrazit nejen kvůli bizonům. Návštěvníci mohou vidět i tzv. rybí pistolníky. Ryby, které se živí tím, že hmyz sestřelují ze břehu proudem vody.