Zahájení plavební sezóny bylo oslaveno tradičním způsobem. „Před lodě, které jsou nazvané podle světových měst – Lipsko, Vídeň, Utrecht, Dallas, Stuttgart a samozřejmě Brno – nastoupili jejich kapitáni.  Vedoucí lodní dopravy podal hlášení o připravenosti,“ řekla mluvčí dopravního podniku města Brna Barbora Doležalová.

Dětem se líbila hlavně spousta modrých a stříbrných nafukovacích balonků a někteří lezli na jedenáctimetrovou kotvu, která se nachází v přístavišti. „Na závěr slavnosti zazněla znělka na trumpetu a pak už se zájemci o první plavbu letošního roku nalodili na parníky,“ popsala Doležalová.

První letošní plavba byla zdarma. Všech šest parníků vyjelo zároveň. Jízda na plavidlech trvala asi půl hodiny a všechny lodě byly plné,“ řekl výpravčí Daniel Havlík a dodal, že zájem o první plavební den na brněnské přehradě je již každým rokem veliký.

Video
Video se připravuje ...

Zimní spánek je u konce: Na brněnskou přehradu o víkendu znovu vyjely parníky. Markéta Malá

Novinka: Automat na lodní lístky

I když další jízdy už zadarmo nebyly, na lístky se přesto celý den stály fronty.Přišli jsme před chvilkou a nevíme, zda příští loď stihneme. Jede za deset minut a utvořila se velká fronta,“ řekla Broňa Kalábková, která přišla na přehradu, protože nechtěla zmeškat první den sezony. Ocenila také na duben nebývale teplé počasí.

Většina cestujících, stojících ve frontě, si nevšimla letošní novinky – automatu na lodní lístky, který je instalován v přístavišti v Bystrci nedaleko pokladen. „Pomocí bezkontaktní platební karty si zájemci mohou zakoupit lodní lístek sami, bez čekání u okénka. Je to jednoduché. Zadáte název zastávky a vyberete typ jízdenky,“ vysvětlil Havlík.

Počet cestujících, kteří se projedou na parnících, každým rokem stoupá. „V loňském roce naše lodě převezly více než 245 tisíc návštěvníků. Doufám, že v nové sezóně toto číslo opět navýšíme, “ sdělil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Celková plavební dráha z Brna–Bystrce do Veverské Bítýšky je necelých 10 km dlouhá. Lodě ji ujedou za 70 minut. Ceny pro letošní plavební sezónu zůstávají stejné jako loni, jeden úsek stojí 15 korun (základní jízdné). Sezona by měla skončit za půl roku – konkrétně 14. října 2018.

Právě vyšlo: Blesk Bedekr - tipy na cestování na celé léto. V prodeji bude až do září.

Blesku Bedekr - tipy na cestování na celé léto. V prodeji bude až do září.
Autor: Blesk

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

HRADW mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: HRADW Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 69 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.czwww.platmobilem.cz.

Fotogalerie
20 fotografií