„Mládě přišlo na svět přesně před týdnem, tedy 21. února. Matka se o něj vzorně stará a chová se velice klidně. Dokonce tu a tam nechá chovatele, aby mládě při bleskových kontrolách spojených s podáváním krmení zahlédli,“ líčí kurátorka chovu savců Dorota Gremlicová.

Otcem mláděte je samec Yoro, který přijel z Jihlavy do Brna na konci května loňského roku a zpět odcestoval letos v lednu. Svého potomka tedy ani nezahlédl. Během soužití s Yorem Ichika už jednou porodila, ale jak je u prvních porodů obvyklé, odchov nebyl úspěšný. Přesto kočce umožnil, aby získala zkušenosti, ze kterých teď čerpá při péči o mládě. Brněnská zoo na oplátku půjčila do Jihlavy tygra Dandyse.

Margayové jsou vyhlášeni krásou

Margay, nebo také dlouhoocasý ocelot, je menší kočkovitá šelma, která je o něco větší než kočka domácí. Dorůstá až 80 centimetrů a váží od tří do devíti kilogramů.

Specifikem margayů je krásná kresba a zbarvení. Srst je krátká, hustá a jemná, s tmavými skvrnami a otevřenými růžicemi. Na vrchní straně krku navíc roste srst v opačném směru. Rozpoznat margaye mezi sebou by neměl být problém, protože vzory srsti se u jednotlivých zvířat výrazně liší. Lidem se jej nikdy nepodařilo zdomácnět, i když se o to staletí snažili!

Jediná kočka, co umí šplhat hlavou dolů

Margayové žijí především na stromech. Jsou to velmi obratní lezci – mají široké a pružné tlapy s velkými drápy. Díky dlouhému ocasu dokáží snadno udržet rovnováhu. Zadní končetiny margayů se mohou vytočit až o 180 stupňů. Margayové mohou jako jediné kočky šplhat ze stromů hlavou dolů.

Margay žije v tropických lesích a křovinatých oblastech od severního Mexika, přes Střední a Jižní Ameriku, východ And až po Argentinu a Uruguay. V Červeném seznamu ohrožených druhů je margay veden jako téměř ohrožený.

VIDEO: Páreček! Lvíčata narozená v brněnské zoo jsou kluk a holka.