Po překonání mimořádně kritického období nyní ošetřovatelé opatrně ukázali první fotografie roztomilých chlupatých kuliček. Unikátní záběry pořídil během zlomku vteřiny dvorní krmič lvice. Nikdo, kromě Kivu, se totiž k chundelatým klubíčkům nesmí ani jen náznakem přiblížit.

Smůlu má i hrdý táta Lolek. Polský bohatýr se musí dívat na své první potomky z vedlejší klece. „Aby aspoň viděl na svou milou, má ve výběhu kontaktní mříž,“ prozradil mluvčí zoo Michal Vaňáč.

Šťastnou lví mámu si v Brně všemožně předcházejí. Má absolutní klid a dostává jen prvotřídní hovězí maso – a považte: úplně vykostěné! Ošetřovatelé totiž dělají vše pro to, aby bylo její mateřské mléko co nejlepší. „Pro Kivu i Lolka jsou to první mláďata v životě,“ vysvětlil Vaňáč.

Jedno jméno vyberou lidé, druhé kmotr

Lvíčci, kteří se v Brně narodili po 25 letech, jsou v zoo prvořadými celebritami. A na jaře se stanou zřejmě miláčky celého Brna. Pokud vše dobře dopadne, v únoru dvojčata prohlédne veterinář. Až pak bude moci začít zoo plánovat veřejné křtiny.

„Jedno jméno vybere veřejnost, druhé kmotr. Každopádně bude jméno staršího lvíčka začínat na A, pro Kivu jde totiž o první vrh mláďat,“ prozradil Vaňáč.

Lvíčata se narodila 29. prosince. Starší z dvojčat přišlo na svět v 19:53, mladší ve 23:55. Obě pijí a samice Kivu se o ně stará. Pohlaví mláďat zatím ošetřovatelé neznají.