Dav, který zcela zaplnil takřka každou škvíru centrálního náměstí Svobody, jen hlasitě vydechl. Vánočním stromem je letos v Brně smrk ztepilý. Vyrostl v Masarykově lese v Křtinách, do města přicestoval od myslivny z Bílovic nad Svitavou před deseti dny. Během té doby jej organizátoři nazdobili.

Video
Video se připravuje ...

Na brněnském náměstí Svobody rozsvítili v pátek vpodvečer 18 metrů vysoký smrk. Začátek adventu přivítaly tisíce obyvatel jihomoravské metropole Zdeněk Matyáš

Brněnské Vánoce pak pomohla odstarovat i velkolepá světelná show. Po stěnách domů na náměstí běžela videa s vánočními motivy, oči zejména dětí přecházely.

Patronem je Náš Ježíšek

Už třetím rokem je patronem brněnských Vánoc Náš Ježíšek. Obtisknout Ježíška na každý hrnek a kelímek, ze kterého se na adventních trzích pije svařené víno nebo punč, je nápadem Spolku pro tradiční Vánoce.

„Na Ježíška o Vánocích totiž čeká většina z nás. Přitom v minulých letech úplně ztratil tvář a lidé si ho zvykli uchovávat v srdci bez vizuální identifikace. Hlavně děti ale potřebují vědět, jak Ježíšek vypadá, a tak mu Spolek pro tradiční Vánoce dal tvář nejslavnější české sochy - Pražského Jezulátka,“ vysvětlila Gabriela Peringerová z Turistického informačního centra. S Ježíškem pak v Brně ožívají i další vánoční postavy, zpěvy, tradice i lidové zvyky.

Fronty na punč a svařák

Na náměstí Svobody je letos 64 stánků, polovina s občerstvením, polovina s dárkovým zbožím. Tisíce Brňanů hned po rozsvícení vánočního smrku oblehly především stánky plné dobrot.

Na náměstí Svobody, stejně jako na Zelném trhu, Moravském a Dominikánském náměstí. Na svařák, punč a medovinu se stály dlouhé fronty. „Člověk se těší celý rok. Tlačíme se, ale to je to poslední, hlavní je skvělá atmosféra,“ svěřil se Petr Kuneš, jeden z návštěvníků.

Řada z návštěvníků neodolala odnést si na památku vratné kelímky a hrnečky. Letos vytvořila limitovanou edici výtvarnice Vendula Chalánková. Vytvořila tři série, všechny jsou inspirované frontou. Jedna je na punč, jedna na svařák a jedna na medovinu. V jedné řadě stojí staří mistři jako Gregor Mendel, v jedné mistři současní jako Bolek Polívka a v jedné mladí, například Kateřina Tučková.

Video
Video se připravuje ...

K hnutí nebylo také na Zelném trhu Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
14 fotografií