Cílem festivalu je za pomoci filmových příběhů přispívat k pozitivnímu obrazu lidí s odlišnou sexuální orientací. „Pojem queer zastřešuje všechna označení menšinové sexuální preference, tedy lesby, gaye, bisexuály, transsexuály, asexuály a tak dále,“ vysvětluje Karla Melichnová, která zajišťuje PR Mezipater pro Brno.

Organizátoři již tradičně vybírají především díla, která získala ocenění na prestižních festivalech. „Letos jsme měli potíže najít filmy z Evropy. Ale nakonec je to dobře, protože jsme objevili mnoho filmů z různých světových kontinentů, včetně Ameriky a Afriky,“ tvrdí Melichnová.

Téma letošního ročníku Sami za sebe odkazuje na hledání vlastního já. „Mezipatra letos vstupují do dospělosti a rozvíjí diskusi o tom, kým jsme, a kým být chceme,“ vysvětlila programová ředitelka Mezipater Sandra Hezinová.

Video
Video se připravuje ...

Festival Mezipatra Štěpán FOK Vodrážka, Mezipatra

Slavnostním zahájením 10. listopadu v brněnském kině Scala provede transgender Lucie Brychtová, která je povoláním herečka a moderátorka. „Nevybrali jsme ji jen kvůli tomu, že je transgender. Je to charismatická herečka a nabídne divákům i vlastní hudební vystoupení,“ řekla Melichnová.

Festival v Brně i Praze zahájí finské drama Tom of Finland. „Životopisný film vypráví o pohnutém osudu umělce, který během svého života nemohl svobodně tvořit, přesto se později stal gay ikonou,“ sdělila Hezinová.

Mezipatra letos pomyslně dosahují dospělosti a brněnští pořadatelé proto vymysleli speciální »sladký« večírek k osmnáctinám. „V klubu Lemon se v sobotu 11. listopadu od 22 hodin bude konat Mezipatra Sweet 18 Party,“ prozradila Melichnová. Vtipnou perličkou je povinný „dress code“ – středoškolské oblečení.

V rámci doprovodného programu v Brně vystoupí také například básník Marek Torčík nebo kontroverzní aktivistka Marie Feryna. Zvláštností brněnských Mezipater bude bleskové rande neboli speed dating pro lesby a gaye. V sobotu v 18 hodin v Metro baru se nejdříve budou seznamovat holky s holkama a pak kluci s klukama.

Fotogalerie
8 fotografií