Nejdelší dopis Ježíškovi v republice se chystají o adventu napsat Brňáci. První přání do velkého archu u slavnostního pódia uprostřed Zelňáku budou moci děti i dospělí napsat v pátek 24. listopadu. To se úderem 18. hodiny rozsvítí 25 metrů vysoký stříbrný smrk. Vánoční strom brněnské radnici letos věnoval lékař Dalibor Lebloch (64) s rodinou. Na jeho zahrádce v Husovicích rostl dlouhých šedesát let.

Advent odstartuje pochod satanášů

Novinkou oblíbeného adventu na »Zelňáku«, vyhledávaného kvůli pravé vánoční atmosféře, budou malá herecká představení. Dvě hodiny po rozsvícení stromu projde náměstím v divokém průvodu stovka hrůzostrašných rakouských satanů a ďáblů tzv. krampušáků. Svým vzhledem mají lidem nahánět nefalšovanou hrůzu.

Na rozdíl od tuzemských, dobráckých a vesměs strejcovských pekelníků, mají děsivé masky, různé kožešiny a obří rohy. Někteří díky botám na podpatcích přesahují i dva metry. Vloni v průvodu prošli satani Židlochovicemi a jejich rej místní lidi ohromil.

Po čertovském úvodu už ale zavládne v Brně na Zelňáku ta pravá vánoční pohoda. „Herci přímo mezi lidmi ztvární vybrané brněnské pověsti. A lidé budou moci soutěžit, zda legendu poznají,“ řekla koordinátorka vánočního programu Eva Skácelová.

»Zelňák« nabídne 121 stánků

Advent na »Zelňáku« letos nabídne 121 prodejních stánků, z nichž 60 procent nabídne tradiční řemeslné a dárkové zboží. Klasickou nabídku letos doplní například užitné dřevěné produkty, ručně vyráběné postavičky víl a elfů, skleněné vinuté perly, zrcadla, šperkovnice, čistě přírodní vůně nebo textilní hračky.

Z laskomin Brňáci ochutnají třeba český cider a přírodní limonády v horké verzi, vafle a slané i sladké palačinky, čokoládové pralinky a truffles domácí výroby. Program na poběží denně od 15 do 20 hodin.

Patronem brněnského adventu bude Ježíšek, tajemné betlémské dítě. „Po desetiletích, kdy Ježíšek ochraňoval vánoční tajemství skrytou tváří, se v Brně setkáme s tradiční podobou Ježíška, vyobrazeného třeba na hrnečcích a kelímcích vratného systému pro horké nápoje,“ nastínila Skácelová.

Moravské náměstí zabere velké šapitó

Advent na brněnském Moravském náměstí, který má stejně jako Vánoce na »Zelňáku« na starosti radnice Brno-střed, se má odehrávat v podobném duchu, jako vloni. Nebudou chybět velkokapacitní šapitó, centrální bar a betlém, který vytvoří studenti scénografie brněnské JAMU. Návštěvníci tam opět najdou společný kulturně-obchodní prostor, ve kterém se mají potkat hlavně kvalitní řemeslníci, obchodníci, dobré jídlo a bohatý kulturní program.

„Letos se hodně zaměříme na podporu a spolupráci s neziskovými a charitními organizacemi. Přijďte navštívit například charitativní antikvariát, ale i mnohé další akce a organizace. Udělejte si před Vánocemi radost sami sobě i někomu dalšímu,“ zve na Moravské náměstí ředitel pořádající organizace  Tomáš Pavčík.

Fotogalerie
5 fotografií