Výstava je pojmenovaná po knížce slovenského spisovatele Jána Uličianského a zároveň její hlavní hrdince. Inspirovali jsme se tímto jménem, protože koresponduje s myšlenkou výstavy,“ prozradila vedoucí Dětského muzea Sylva Brychtová.

Cílem organizátorů je zábavnou formou seznámit děti s literaturu, a to jak českou, tak světovou. „Chceme, aby se u dětí podpořil zájem o četbu tím, že se na výstavě setkají se spoustou literárních hrdinů,“ řekla Blesku Brychtová.

Vystaveny jsou skutečné unikáty, například první dětská čítanka od Aloise Vinařického z roku 1839. „Jedním z nejzajímavějších exemplářů je komiks prvního českého kreslíře Vladislava Tůmy,“ prozrazuje Brychtová a jako zajímavost uvádí, že tyto první komiksy neobsahovaly žádný nebo jen velmi málo textu.

Video
Video se připravuje ...

Výstava v Dietrichsteinském paláci v Brně Markéta Malá

Velký zájem dětí budí také doprovodný program – tiskařská dílna. Její součástí je funkční napodobenina tiskařského lisu ze 17. století. „Děti i dospělí si mohou vyzkoušet psaní brkem, rytí do voskové tabulky, anebo vytisknou stranu z Bible kralické,“ sdělil Blesku Roman Prokeš z umělecké agentury Studio Bez Kliky.

„Přišla jsem s vnukem a moc nás zaujala jak výstava, tak i doprovodný program,“ svěřila se jedna z návštěvnic Milada Kotolánová.

Výstavu je možné zhlédnout v Dietrichsteinském paláci na Zelném trhu v Brně do posledního červencového dne příštího roku. Speciální doprovodný program začal tento víkend a rozhodně nekončí. Organizátoři plánují další podobné tvůrčí dílny, či besedy s autory pro širokou veřejnost.