Kostnice u sv. Jakuba je druhá největší v Evropě a je v ní uloženo více než 50 tisíc kosterních pozůstatků. „V pátek večer bude efektně osvětlena svitem stovek svíček,“ prozradila Blesku mluvčí brněnského turistického a informačního centra Adéla Nováková.

Zážitek z návštěvy umocní působivá hudba skladatele Miloše Štědroně, vytvořená speciálně pro toto místo. „V kapucínské hrobce lze poodhalit tajemství obávaného velitele pandurů, barona Trencka,“ řekla Nováková a dodala, že lákadlem je stále i legendární Trenckův palec.

Vzteklý a nevyzpytatelný, ale také slavný a úspěšný František Trenck zemřel a byl pohřben v Brně před 267 lety. Víc než století mu chyběl palec levé ruky. K tělu se vrátil až letos v březnu. Kdo ho vlastně ukradl a kdo objevil, je však stále záhadou.

Video
Video se připravuje ...

Dušičky v kostnici Brno Markéta Mala

Na noční prohlídky je vhodné se objednávat dopředu. Bývají totiž beznadějně plné. „Akce se koná již potřetí. Pro tradičně velký zájem je doporučena rezervace,“ sdělila pracovnice TIC Brno Zuzana Schmidtová. Prohlídky budou probíhat od 19. do 21. hodin, vždy po 30 minutách.

Fotogalerie
9 fotografií