Oslavy výročí Janáčkovy akademie múzických umění jsou rozvrženy do celého letošního roku, nadcházející sobota patří k jejich hlavním bodům.

V poledne začnou ve školních budovách a divadlech třicetiminutové komentované prohlídky, kde je ovšem nutná předběžná registrace zájemců. Pouliční program nazvaný Leošovy stopy začíná v 15 hodin nedaleko domku, kde Janáček trávil sklonek života a v jehož sousedství působila jeho varhanická škola.

„Jde o putování po místech, která mají vztah k Leoši Janáčkovi,“ řekl děkan fakulty Petr Francán. Následuje průvod pod vedením loutek v nadživotní velikosti směrem na Moravské náměstí, před Místodržitelský palác, před budovu hudební fakulty a nakonec ke staveništi Janáčkova kulturního centra. Na každou zastávku připravují studenti pouliční divadlo různého charakteru.

Po celý den bude otevřená výstava o historii akademie a jejích absolventech ve foyer Divadla na Orlí. Večer se pak ve Středisku volného času v Lužánkách setkají absolventi, studenti a pedagogové divadelní fakulty. Účast přislíbili třeba herci Miroslav Donutil a Jiří Pecha, ale také první porevoluční rektorka akademie, čtyřiadevadesátiletá varhanice Alena Štěpánková Veselá.

Akademie vznikla na základě vládního zákona ze září 1947, výuka začala následující měsíc. První profesorský sbor čítal 14 mužů, z nichž někteří se ještě znali s Janáčkem, případně byli jeho žáky. Školu ze začátku navštěvovalo 23 studentů.

Z archivní knihy evidující státní zkoušky vyplývá, že prvními absolventy se na začátku 50. let stali třeba herci Eduard Cupák a Josef Karlík, herečky Květa Fialová a Blanka Bohdanová nebo první primárius Janáčkova kvarteta Jiří Trávníček.

Fotogalerie
7 fotografií