Několik desítek současných objektů v zoo je nevyhovujících. Jsou malé, s množstvím mříží a z energetického hlediska velmi ztrátové. Plánujeme je proto zbourat,“ upozornil ředitel zoo Martin Krug.

Zoo proto plánuje zásadní změnu. „Máme připravenou celkovou rekonstrukci zahrady, která by se nedotkla jen vzdělávacího střediska, pavilonu opic, pavilonu ptáků a akvárií,“ uvedl.

Všechno ostatní by podle Kruga mělo jít k zemi! Například budovy sloužící ke stání zvířat, pro zebry, antilopy, klokany, ovce či kozy. Místo nich by měly vzniknout nové objekty. „Například objekt pro mangustovité šelmy, pavilon pro hrošíky, pavilon pro jihoamerickou faunu či australskou část,“ upřesnil ředitel zoo.

Potřebné náklady by zoo měla získat z evropských fondů a z místní radnice. Podmínkou ale je, že obdobnou dotaci získá i zoo ve slovenské Bojnici, neboť se jedná o projekt příhraniční spolupráce. Pokud vše vyjde, začít by se mělo už v příštím roce.

Hodonínská zoo letos v červnu slavila 40 let. Loni ji navštívil rekordní počet lidí, přes 163 000. Zoo má kolem 800 zvířat zhruba ve 230 druzích.

VIDEO: Velkým lákadlem v zoologických zahradách bývají lvi, jejich návrat do zoo Brno nedávno chválil její ředitel Martin Hovorka.

Video
Video se připravuje ...

Ředitel ZOO Brno Martin Hovorka o návratu lvů do zoologické zahrady Zdeněk Matyáš