„Konečně zapršelo, tak jsem šel do ostrožského lesa na bedly. Běžně tam rostou a mám je moc rád k večeři. Zastavil jsem se přitom i na místě, kde jsem před lety našel pár pýchavek a nestačil jsem se divit, když jsem uviděl tu nádheru,“ přiznal Doležal.

Některé z pýchavek dorostly do velikosti fotbalového míče. „Přijela ke mně vnučka Denisa Peek z Alabamy v USA, tak jsem ji mohl připravit pochoutku z pýchavek. Ještě nikdy je nejedla,“ upřesnil penzista.

Hub bylo tolik, že jich většinu rozdal známým a sousedům. „Pýchavka je nejlepší, když se udělá jako řízek, tedy klasicky do trojobalu s moukou, vajíčkem a strouhankou. K tomu brambory s cibulkou a dobré pivečko. Je to jednoduché, rychlé a velmi chutné,“ doplnil Doležal.

Najít takto velké houby není podle houbaře i přes jejich velikost snadné. „Člověk musí znát ta správná místa, kam jít. Já se v přírodě pohybuji už od dětství, takže to mám tady v okolí dobře zmapované,“ doplnil s úsměvem.

Video
Video se připravuje ...

Tuto úrodu si přinesl v neděli dopoledne z lesa František Doležal z Uherského Ostrohu. Radost měl hlavně z pýchavek. Hynek Zdeněk