Oltář neznámého moravského řezbáře datovaný k roku 1482 je význačným dokladem pozdně středověkého umění na Moravě. Pochází z jednoho z nejstarších gotických dřevěných chrámů svatého Jana Křtitele v Česku, který však na konci 19. století vyhořel do základů, podobně jako nedávno kostel v Třinci-Gutech.

V době požáru životického kostela byl skříňový oltář umístěný v tamní hřbitovní kapli, což jej sice zachránilo, vlhké prostředí se ale vážně podepsalo na jeho stavu. Přesto se stal jedním z nejvzácnějších předmětů ve sbírkách brněnského Uměleckoprůmyslového muzea.

Během 20. století prodělal dosti neodbornou opravu, navíc se oddělila obě křídla. „Na rozdíl od většiny uměleckých děl dochovaných z období středověku je životický oltář přesně datován, známe také místo jeho původního uložení, což ještě podtrhává jeho kulturně-historickou hodnotu,“ uvedl kurátor sbírek Petr Tomášek.

Jde navíc o jediný pozůstatek unikátní gotické výzdoby vyhořelého dřevěného kostela. Na jeho místě od roku 1902 stojí nový zděný chrám, opět zasvěcený Janu Křtiteli.