Vyfotit blesk není jednoduchá záležitost. Krásu, která trvá jen zlomek sekundy, se přesto pokouší zachytit spousta fotografů. K perfektnímu snímku je třeba nejen trpělivosti, ale také technických znalostí. 

Na začátek je důležité určit směr, kterým bouřka postupuje. K tomu pomůže meteoradar, kde lze snadno zjistit, odkud kam bouřka letí. Krásné snímky lze pořídit pouze v centru dění, ne desítky kilometrů od bouřky. Důležité je také dbát na bezpečnost. K fotografování blesků je potřeba použít stativ, podobně jako u ohňostrojů. Kovový stativ se ale na kopci stává hromosvodem, což z něj činí jednu z nejnebezpečnějších věcí ve vašem okolí. 

Stativ je důležitou součástí fotografické výbavy, pokud chcete opravdu dobré snímky blesků. K zachycení světelného jevu je nutné použít dlouhý expoziční čas. Pokud by člověk držel fotoaparát v ruce, budou snímky rozmazané. Nejlepší je použít dálkovou spoušť. Poté buď zkouším odhadnout, kdy přijde blesk, nebo zamáčknu spoušť a doufám, že zachytím dobrý moment,“ říká autor snímků Martin Galeta. Snímky pořídil minulý pátek v Dyjákovicích, okres Znojmo. Galeta také dodává, že k pořízení snímků použil expoziční čas kolem jedné sekundy. 

Jedna z nejhezčích fotografií páteční bouřky vznikla v Brně-Juliánově. Lada Nováková se snaží zachytit blesky už dlouho, jak sama přiznává, málokdy se to podaří: Bouřek se bojím, ale zároveň mě fascinují, takže je ráda pozoruji. Vyfotit nějaké opravdu pěkné blesky se snažím už déle. Celkem se povedlo ale až teď, při páteční bouřce. Měla jsem z toho snímku velkou radost,“ říká mladá fotografka. Její snímek fascinoval desítky lidí na sociálních sítích.

Dalším autorem povedeného snímku je Ondřej Tomašovič. „Fotky jsem pořídil v obci Ostopovice, bouřka byla nad Bohunicemi a Starým Lískovcem. Když jsem uviděl bouřku, běžel jsem domů pro foťák a stativ. Fotil jsem u kamaráda na zahradě při grilovačce,“ popisuje Tomašovič. Chytit správný moment je často o štěstí. Sám přiznává, že v podstatě experimentoval. Dechberoucí fotka blesků se podaří jen málokdy. Je důležité dodržet pravidla a čekat na správný moment. V každém případě ale dbejte na vlastní bezpečnost.

AKTUÁLNÍ BOUŘKOVÁ ČINNOST: SLEDUJTE RADAR ZDE>>>

Fotogalerie
7 fotografií