Malinovského náměstí v Brně zdobí buddhistická svatyně. Kousek Tibetu přímo v centru moravské metropole láká na výstavu v technickém muzeu. Poslání takzvané stúpy, tedy svatyně, je ale hlubší, než se zdá.

„Ne všichni se do Tibetu dostanou, rozhodl jsem se přenést ho do Brna. Instalace se podobá Tibetu opravdu věrně, stavěl jsem ji přesně tak, jak to dělají tam, “ říká tvůrce barevné instalace Ruda Svaříček. 

Tibet ho uchvátil, a tak se rozhodl ho ukázat i těm, kteří nemají šanci do Himaláje zavítat osobně. „Málokdo v Tibetu byl nebo se do něj podívá. Je to nejen finančně nákladné, ale také z hlediska zdraví to nezvládne každý,“ přibližuje důvody instalace Svaříček. 

Svatyně bude zdobit Malinovského náměstí minimálně do konce prázdnin. Slouží totiž jako pozvánka na výstavu Magický Himaláj v prostorách Technického muzea v Brně. Jedná se o největší autorskou výstavu svého druhu ve střední Evropě. Mapuje putování Rudolfa Svaříčka, který do oblasti Himaláje cestuje už 27 let.

Ve výstavě se promítají čtyři země, Nepál, Tibet, Bhútán a Indie. Magický Himaláj mohou lidé navštívit do 30. září letošního roku. 

Fotogalerie
11 fotografií