Moravská galerie se rozhodla pro radikální krok. Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně na rok a půl zavřelo brány veřejnosti. Promění se v Muzeum designu. Nová stálá expozice bude vysvětlovat pojem design a současné tendence v oblasti uměleckého průmyslu a řemesla. 

Stávající expozici Užitého umění a designu mohli lidé navštívit do konce června. V této podobě fungovala 16 let. Budova samotná prošla v letech 1999–2001 kompletní rekonstrukcí. Nyní se chce vedení Moravské galerie v expozicích zaměřit na jinou oblast, a sice český design, který má nejen u nás nezastupitelnou pozici. 

Současnou expozici najdeme v druhém podlaží, nová expozice českého designu bude v přízemí a prvním patře. „Nové prostorové uspořádání výstavních sálů si klade za cíl provést potenciální návštěvníky celou budovou muzea, aktivizovat jejich pozornost směrem k ostatním částem expozice a vytvořit z Muzea designu živý a divácky atraktivní celek,“ vysvětluje mluvčí galerie Michaela Paučo. Po vzoru Pražákova paláce má galerie v plánu pracovat s tzv. otevřeným depozitářem. 

Stálá expozice Uměleckoprůmyslového muzea se zavřela v sobotu 1. července. V přízemí a prvním patře budou letos a celý příští rok probíhat dočasné výstavy, v tuto chvíli konkrétně výstava KMENY 90. 1. ledna 2019 se budova Uměleckoprůmyslového muzea uzavře, aby byla po rekonstrukci 1. prosince 2019 znovu otevřena už jako Muzeum designu. 

Fotogalerie
10 fotografií