Maxim Velčovský je jednou z nejvýraznějších postav českého designu. Vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze a spolu s Jakubem Berdychem založil studio Qubus. Nejen u nás, ale i v zahraničí proslul dekorativními produkty na pokraji uměleckých děl. Nejznámější jsou díla, která parafrázují dobře známé předměty, jako je třeba PET lahev nebo holinka, a staví s nadsázkou do nové role.

Zatím poslední výstavou Maxima Velčovského v Brně bylo Vše za 39. Samotný název projektu odkazoval na mnoho rovin. Jednou byly nadcházející čtyřicátiny Velčovského a ohlédnutí za jeho tvorbou od diplomové práce po současnost, druhou pak odkaz na levné lidové výprodeje. Do Brna se designér vrací nejen kvůli výstavám, ale také proto, že mu město přirostlo k srdci. 

Při poslední návštěvě Brna začal Velčovský dokumentovat kontrasty, vtipné detaily i zapomenutá místa Brna. Jak sám říká, nedělá to pro to, aby se Brnu vysmíval, naopak. Brno je město plné kontrastů a zajímavých míst,“ vysvětluje Velčovský. „Praha takové krásné kontrasty nemá a je to škoda.“ 

Brno si oblíbil už během studií a dnes se do moravské metropole rád vrací. Na svém facebookovém profilu zveřejňuje fotografie s popisem „Colours of Brno. Mám rád Brno, protože…“ Ke každé fotografii dopisuje důvod, v čem je Brno jedinečné. Mimo staré poutače a zajímavá stavební řešení ukazuje například i snídani v baru 4Pokoje, kam rád chodívá. „V Praze chybí přesně takové podniky, jako je Super Panda Circus nebo 4Pokoje,“ doplňuje Velčovský. 

Podívejte se na galerii Colours of Brno, ve které Maxim Velčovský objevuje krásy města:

Fotogalerie
22 fotografií