Hraje se 4+1, pouze brankář sleduje dění na ploše. Hráči v poli si navíc nasazují na oči speciální klapky. Jak se na ploše vymezené pro malou kopanou v úplné tmě zorientovat? „Blind fotbal je náročný na koncentraci, prostorovou představivost, hráči se spoléhají jen na sluch,“ vysvětluje Jitka Graclíková, členka výboru brněnského týmu Avoy MU.

Kopací míč chrastí, kdo jej právě vede, je ve výhodě. Ostatní hráči musejí nahlas a zřetelně vyslovovat slůvko »voy«, což ve španělštině znamená »jdu«. „Tím informují ostatní, že se pohybují kolem, zároveň nedojde ke srážkám a zranění. Navíc se hraje v určitých formacích, každý tedy ví, kde je jeho místo,“ upozorňuje Graclíková.

Navigátor řídí útočnou vozbu

A pak je tady navigátor. Každý tým jej staví za soupeřovu branku, popisuje nevidomým útočníkům situaci a navádí je do co nejlepší pozice pro střelbu. „Ale musí být stručný, je to docela rychlá hra. A to hlavní, musí to mít v hlavě otočené, protože to popisuje z pozice útočícího hráče,“ upozorňuje Jitka Graclíková. A například při trestném kopu navigátor buší tyčkou do brankové konstrukce, aby exekutorovi kopu zvukově vymezil prostor branky!

Video
Video se připravuje ...

Opora Avoy MU Brno týmu Keryn Seal, bývalý kapitán britské reprezentace nevidomých, si poradil s obranou švédského týmu a zakončil akci gólem Zdeněk Matyáš

Bučovický turnaj je skvěle obsazený, o účast usiluje spousta týmů nevidomých z celého světa. „Letos jsme museli odmítnout snad pětadvacet žádostí. V osmičce startujících upřednostňujeme týmy, s kterými spolupracujeme, jedno místo patří nováčkovi a týmu ze zámoří. Letos Kolumbijcům, kteří chtěli přijet už od druhého ročníku,“ říká Jitka Graclíková.

Kolumbijcí nadchli

A jihoameričtí míčoví kouzelníci Futbal Ciegos Cundinamarca, vítězové jihoamerického poháru, potvrdili své umění. Až ve finále s trochou smůly podlehli belgickému Five-a-side Anderlecht na penalty.

Brněnský Avoy MU skončil šestý, ale jeho hráči ani příznivci určitě nesmutnili. Třeba britský fotbalista Keryn Seal, který coby vyhlášený kanonýr posílil Brno,  netajil své nadšení. „Pozornost věnovaná každému detailu byla neuvěřitelná: od dopravy, ubytování, stravování a pohostinnost přes živý komentář a audio popis pro diváky až po živý přenos pro všechny lidi po celém světě,“ svěřil se Keryn, který svou vlast reprezentoval i na paralympiádách.

Vždy fair play!

I když se občas na hřišti urputně bojovalo, faulovalo a řada střetů bolela, fair play má mezi nevidomými fotbalisty absolutní prioritu. Viník se protivníkovi okamžitě omlouval, pomáhá mu na nohy. Přátelská objetí po lítých dvou dvacetiminutových poločasech by mohla být vzorem většině nejen českých fotbalových primadon.

Tento sport je geniální v tom, že není jen o kopání do míče. Hráči se sbližují sportovně, sociálně, vylepšují jazykové schopnosti. Je to jedna velká rodina,  která nechce ani s hendikepem rezignovat na smysluplný život,“ ubezpečuje organizátorka unikátního turnaje a »duše« brněnského týmu nevidomých fotbalistů.

Video
Video se připravuje ...

Organizátorka turnaje Jitka Graclíková o fotbalovém turnaji nevidomých hráčů Zdeněk Matyáš

 Bučovice Blind Football Cup

Bučovice Blind Football Cup je první mezinárodní turnaj ve fotbale pro nevidomé v České republice, který pořádá sdružení Futsal pro nevidomé – Avoy MU Brno. Jedná se o světově ojedinělou akci, jež bývá díky své organizaci a mezinárodní účasti přirovnávána k paralympiádě.

Turnaj se podřizuje oficiálním pravidlům fotbalu pro nevidomé, která vydala IBSA (International Blind Sports Association) a vycházejí z tradičního pojetí standardního futsalu. Hrají jej družstva s brankářem a čtyřmi hráči v poli, jejichž cílem je vsadit více branek než soupeř.

Míč je na rozdíl od běžného opatřen vnitřním zvukovým systémem, díky němuž je při pohybu slyšet. Zrak může používat pouze brankář, jeho spoluhráči jsou nevidomí. Pro zajištění rovných podmínek jsou hráči v poli povinni nosit neprůhledné klapky na oči.

Fotogalerie
41 fotografií