Diskety, herní automaty, plakáty oceánu i první počítače. Věci, které se většině z nás válí na půdách jako zaprášené vzpomínky na »devadesátky«. Období po listopadu 1989, kdy se začaly rozvíjet nejrůznější subkultury – kmeny – představuje Vladimír 518 ve spolupráci s Moravskou galerií.

Výstavě předcházela kniha KMENY 90. Uzavírá tak trilogii: KMENY 0 – (období normalizace) KMENY 90 (90. léta) a KMENY (současnost). Výstava knihu doplňuje o materiální stránku, kniha naopak vysvětluje případné otázky. Jedna navazuje na druhou. Součástí výstavy je také růžový tank Davida Černého, který je momentálně nainstalovaný na Komenského náměstí v Brně.

„Můj první dětský dotyk s okrajovou kulturou na konci osmdesátých let byl ve znamení Woodcraft, lesní moudrosti... To vše jsem přitom vydatně kombinoval s poslechem metalu. Na první pohled může tato kombinace vypadat trochu prapodivně, ale v duši malého kluka, žijícího v období bourání železné opony, se tato témata propojila opravdu velmi dobře,“ řekl Blesku.cz Vladimír 518.

Video
Video se připravuje ...

KMENY 90: Moravská galerie nabízí jedinečný pohled do devadesátých let. Jolana Halalová

I když je výstava obsáhlá, stále se jedná o subjektivní pohled autora. „Z důvodu nemožnosti obsáhnout vše je výstava komponovaná subjektivně skrze moji osobní, a tudíž omezenou optiku. Přesto věřím, že všechny následující situace a příběhy jsou univerzální, že každý může zahlédnout obraz vlastních zážitků a emocí,“ vysvětluje Vladimír 518. Jak v úvodním textu popisuje, sám začal vnímat postupně mnohé jedince a skupiny, ke kterým se později přiřazoval. Ať se tedy jednalo o graffiti, metal, rap či squatting, neopouštěl jedno pro druhé. 

Výstava KMENY 90 ukazuje fenomén alternativní kultury 90. let. Oproti knize více pracuje s emocemi, fyzickým zážitkem. Texty, fotografie, dobové umění, design, móda a další. Ve sbírce najdeme řadu unikátů, jako například sampler skupiny Tatabojs. Přes odlišnou formu a rytmus vyprávění mají kniha i výstava podobný cíl, tedy sledovat důsledky dramatických proměn, které nastartoval politický převrat v listopadu roku 1989. 

Jednou z nejzajímavějších částí výstavy je tmavá místnost v přízemí galerie. Zde je na zdi časová linka, která obsahuje popis veškerých zmiňovaných subkultur a spoustu dalších informací týkajících se let 1990 až 1999. Rozsáhlá výstava láká davy lidí, potrvá až do 1. října letošního roku.

Kdo je Vladimír 518?

Vladimír Brož, známý pod přezdívkou Vladimír 518 či X-Kmen, je jedním z nejdéle působících raperů na české hudební scéně. Člen skupiny PSH a zakladatel nakladatelství Bigboss. Platí za výraznou osobnost graffiti scény, ilustrátor, tvůrce komiksů a dalších. Už v mladém věku se začal zajímat o hudbu a výtvarné umění, prošel různými subkulturami, které ho ve tvorbě výrazně ovlivnily.

Fotogalerie
33 fotografií