Bohužel se ale místním vinařům při 50. jubilejním ročníku nepodařilo překonat loňský rekord 555 řetězových přiťuknutí si s růžovým vínem. K novému rekordu chybělo padesát přiťuknutí.

Valtické vinné trhy si ovšem zakládají na prestiži, scházejí se zde hlavně fajnšmekři. Pořadatelé proto nenavyšují pouťovými atrakcemi návštěvnost za každou cenu.

„Opět jsme naplnili jedno z hlavních poslání – seznámit návštěvníky s dobrými lokálními víny v krásných prostorách nově zrekonstruované zámecké jízdárny,“ pochvaloval si Blesku organizátor trhů David Šťastný.

Největší zastoupení měla bílá vína. „Nejvíce vzorků bylo od Ryzlinku rýnského. Návštěvníci měli možnost ochutnat 70 vzorků,“ spočítal Šťastný.

Druhou nejpočetnější odrůdou bylo Veltínské zelené. Následovaly Chardonnay a Sauvignon. Červená vína reprezentovalo 168 vín. Do popředí se draly Rulandské modré, Frankovka a Zweigeltrebe.

V rámci trhů se uskutečnila i tradiční dražba šampionů. Výtěžek z dražby, letos 53 600 Kč, pořadatelé rozdělí valtickému domovu důchodců a dalším dobročinným organizacím.

Fotogalerie
6 fotografií